Kampania oleju rzepakowego finansowana ze środków PSPO z dofinansowaniem unijnym pod hasłem Enjoy it’s from Europe. Działania obejmują lata 2020 – 2022 z uwzględnieniem telewizji (lokowanie produktu), kampani prasowej w magazynach kobiecych i kulinarnych, a także digitalu (SEM, SEO, artykuły sponsorowane na portalach kobiecych). W tym roku kampania jest adresowana głównie do kobiet z dziećmi do 14 roku życia i ma na celu edukowanie matek na temat prozdrowotnych właściwości oleju rzepakowego jako składnika zdrowej diety. Twarzami kampanii są dr. Hanna Stolińska – dietetyk żywieniowy i Monika Mrozowska – aktorka.
Olej rzepakowy zaliczany jest do najcenniejszych tłuszczów ze względu na wysoki poziom (ok. 90%) wartościowych dla zdrowia nienasyconych kwasów tłuszczowych: linolowego (omega-6), alfa-linolenowego (omega-3) oraz oleinowego (omega-9). Organizm ludzki nie wytwarza tych kwasów, a są one niezbędne do prawidłowego funkcjonowania więc powinny być dostarczane z pożywieniem. Warto wiedzieć, że olej rzepakowy zawiera aż 10 razy więcej omega-3 niż oliwa z oliwek, 13 razy więcej niż olej słonecznikowy i aż 40 razy więcej niż olej z pestek winogron. Kwasy te są tak ważne dla zdrowia bo sprzyjają profilaktyce i leczeniu chorób układu krążenia, zapobieganiu cukrzycy, nowotworów, mają działanie przeciwzapalne, utrzymują dobrą kondycję skóry, a także wpływają na prawidłową pracę mózgu i wzroku. 2 łyżki oleju rzepakowego dziennie pokrywają zapotrzebowanie w 50% na witaminę E i w 20% na witaminę K.
Rafinowany olej rzepakowy jest najlepszym tłuszczem do smażenia zarówno poprzez swój skład oraz wysoką temperaturę dymienia. Do sporządzania sosów do sałatek można zastosować olej rzepakowy rafinowany lub tłoczony na zimno. Zastąpienie nim oliwy z oliwek zapewne sprawi, że nasze dzieci chętniej zjedzą sałatki, gdyż olej rzepakowy nie ma goryczki charakterystycznej dla oliwy. Zawartość omega-3, wpływa na prawidłowy wzrost i rozwój dzieci. Poza tym w strefie klimatycznej, w której leży Polska olej rzepakowy jest lepiej dostosowany do naszych potrzeb. Mieszkańcy Basenu Morza Śródziemnego jedzą dużo ryb i owoców morza i to jest główne dla nich źródło omega-3, a w naszej diecie tym źródłem może być regularnie spożywany olej rzepakowy.